Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi fabrykanci oraz klienci na świecie jedzą na rok blisko pięćdziesięciu pięciu kilogramów makaronu na osobę. Włosi są zapewne jedyną nacją, jaka z przyjemnością zjada makaron znacznie więcej aniżeli raz dziennie.
Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech rozważany (oraz gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako fundamentalne węglowodany, które towarzyszą posiłkom jako danie pomocnicze – np. w lokalnej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź też rybnymi – jest kolejnym wspaniałym przykładem sztampowej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej można znaleźć makaron w formie ponad 300 różnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i niemalże niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste lub też wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.
W jaki sposób zrobić taki makaron?
• Wszystko, czego należy do szablonowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i nieduża ilość wody.
• Sposób wykonania jest równie prosty, co lista składników – po prostu należy je wszystkie połączyć, wymieszać i ugnieść do osiągnięcia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, by z pół godziny „odpoczął”.
• Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy jedynie ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik oraz pokroić w taśmy o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron najczęściej gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.
Toteż, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak trzeba: po włosku. Tak przygotowany makaron dopełnij za pomocą ulubionych oryginalnych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wówczas wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara bądź też innym, równie rozkosznym daniem. Prosto, czysto oraz rozkoszne -o to chodzi!